Îngrijirea bijuteriilor
Bijuteriile Noblino sunt realizate la cele mai înalte standarde de calitate. Folosim doar argint 925 (argint sterling) placat cu rodiu si cu incrustatii din aur (incrustatille sunt ornamente din aur aplicate peste argint, nu este vorba despre placajul cu aur. Indiferent de calitatea si grosimea sa, placajul cu aur nu este foarte rezistent in timp, de aceea evitam aceasta procedura si optam pentru incrustarea cu aur, un procedeu mult mai complex dar cu rezultate net superioare.)
Ce este Argintul 925
Argintul intra in categoria metalelor pretioase, asemenea aurului si metalelor platinice (platina, paladiul, ruteniul, osmiul si iridiul). Este un metal deosebit, alb-cenusiu, fiind cel mai alb dintre toate metalele si cel ce reflecta lumina cel mai bine dintre acestea.
Deoarece argintul pur este prea moale pentru a putea fi folosit la realizarea diferitelor obiecte sau a bijuteriilor, este de obicei combinat cu alte metale pentru a produce un aliaj din care se pot obtine bijuterii cu o mare puritate de argint si totodata mult mai rezistente la zgarieturi si lovituri.
Dintre aceste aliaje, unul dintre cele mai populare este argintul cu o puritate de 92,5 ‰, alături de cupru 7,5%. Bijuteriile realizate din acest aliaj vor purta marca 925 sau SS (Silver Sterling) fiind argintul de cea mai buna calitate folosit la fabricarea bijuteriilor de lux.
In plus, argintul 925 folosit de Noblino este placat cu rodiu. Rodiul este un metal pretios din grupa platinei, cu o culoare alb-argintie usor spre gri, cu o duritate ridicata. Rodiul este cel mai scump metal, pretul rodiului este uneori de 4 ori mai mare decat al platinei si de 9 ori mai mare decat al aurului. Bijuteriile placate cu rodiu sunt hipoalergenice, deoarece acesta nu conține nichel.
Indiferent de calitatea sa, este important de știut că argintul poate oxida prin expunerea la aer si umiditate astfel încât, prima condiție pentru o îngrijire corespunzătoare a bijuteriilor din argint este păstrarea lor în cutii speciale antitarnish (antioxidare) sau păstrarea lor in cutii / punguțe închise ermetic, lipsite de umezeală sau aer. Menționăm acest lucru pentru că o cauză foarte des întâlnită, când vine vorba de oxidarea metalelor prețioase (la care prea puțină lume se gândește) este nepurtarea bijuteriilor! Pare surprinzător, însă așa este. Cu cât ținem mai mult bijuteriile într-un colț al unei sertar, fără să se bucure nimeni de ele, cu atât ele au șansa să oxideze mai repede.
Pentru ca bijuteriile din argint sa-si pastreze frumusețea și strălucirea o lungă perioadă de timp evitați:
- Expunerea la diverse substanțe oxidative si corozive, detergenți, parfumuri, creme de corp sau alte produse de îngrijire personală.
- Expunerea îndelungată la soare, temperaturi ridicate sau umiditate excesivă.
- Purtarea în timpul somnului, sau în timpul efortului fizic.
Indiferent cât de dragi vă sunt, este recomadat să nu le purtați când faceți diverse treburi în gospodărie, la duș, când mergeți la piscină și cu atât mai puțin la mare, deoarece clorul, sărurile existente în apă si soluțiile de curățat nu vor face altceva decât să deterioreze bijuteriile.
Nu le purtați în timpul somnului sau în timp ce practicați sport: grăsimile naturale ale pielii, transpirația, pot afecta bijuteriile indiferent de calitatea metalului prețios folosit.
Este de preferat să aplicați parfumul și produsele de machiaj înainte de a vă pune bijuteriile pentru a evita posibilele reacții chimice. PH-ul pielii si transpirația pot influența de asemenea culoarea bijuteriilor din metale pretioase.
Oxidarea nu este, din fericire, un proces ireversibil. Recomandăm folosirea soluțiilor speciale pentru curățarea bijuteriilor pentru a le reda strălucirea originală.